Мотоцентар Момин Поток бб (Качанички пат)
тел.: ++ 389 2 3095 777
факс: ++ 389 2 3095 779
Бул. Србија бр.10
(на кружниот тек кај скопска цементарница)
тел.: ++ 389 2 2774 144

 
 • Вести

  Игор Стефановски - Иџе е нов европски шампион на ридски патеки

  Најдобриот македонски автомобилист Игор Стефановски - Иџе е нов европски шампион на ридски патеки во категорија 1. Тој победи на десеттата трка од Европскиот шампионат на ридски патеки во Швајцарија и на две трки пред крајот на сезоната ја потврди доминацијата во групата Н.

 • Вести

  Како нагазна површина со големина од просечна човечка дланка може да спаси живот?

  Без разлика колку добар возач сте и колку добар мотор имате под хаубата, вашата безбедност во крајна линија се базира на тоа колку добар контакт има вашето возило со коловозот. Размислете добро: вашите четири пневматици се единствениот контакт помеѓу вашето возило и патот, затоа е многу важно моќта на возилот да ја пренесете преку нагазна површина која е приближно голема колку една дланка на возрасен човек.

 • Вести

  Кога безопасниот пат станува предизвик, дури и за добрите возачи?

  Дали знаете дека три четвртини од сите несреќи се случуваат на прави патишта? Или дека повеќето несреќи се случуваат на суви патишта и мала брзина? Понекогаш опасностите не се она кое што го очекувате. Откријте неколку изненадувачки факти со кои патиштата можат да станат многу побезбедни за вас.

 • Вести

  Вашето семејство верува во вашето возење. Но, дали вие му верувате на патот?

  Бидејќи се грижите за сопствената безбедност, секогаш внимавате на условите на патот. Сепак, бројката на сообраќајни несреќи е и понатаму со повеќе од 1,2 милиони смртни случаи и 40 милиони повреди на глобално ниво. Причините се различни, почнувајќи од лоши услови на патот до замор на возачот и лошо одржување на пневматиците. Кои се главните фактори кои треба да ги земете во предвид за да бидете подобро подготвени?


 • Вести

  MICHELIN TOTAL PERFORMANCE: ПОВЕЌЕ ПЕРФОРМАНСИ НА ЕДНО МЕСТО

  Во сообраќајот возачот мора да превземе одговорност не препуштајќи ништо на случајноста, бидејќи се мора да функционира во најдобар ред.
  Пневматикот има клучна улога во сето ова бидејќи е единствениот кој има допир со патот.
  Затоа Michelin се стреми да ги поврзе сите овие перформанси на едно место.


 

Камионски гуми

МОТОЦЕНТАР е единствен претставник на светски реномираната фирма за протектирање на камионски гуми BANDAG

Услуги во мотоцентар

Многу важен дел од дејноста на Мотоцентар заземаат услугите кои ги нудиме со врвен квалитет кон нашите клиенти
повеќе повеќе 
БАРАЈ ГУМИ ПО ДИМЕНЗИИ
Сезона:
Ширина:
Висина:
Дијаметар:
Брзински индекс:
КОРИСНИ ИНФОРМАЦИИ


Кога треба да се променат зимските гуми со летни?

Како што завршува зимата така е потребно пневматиците на вашето возило да се подготвар т.е.заменат со летни за престојниот период од пролет-лето-есен.
Согласно законските прописи во РМ промената треба да се изврши после 15-ти Март. Како што се зголемуваат температурите по оваа дата така и Вие треба да си го закажете Вашиот термин за промена на гумите

Зимските пневматици што сте ги возеле во изминатиот период како што сме ве информирале при продажбата не се препорачуваат да се возат на температура поголема од 8° пред се поради сигурност при возењето и не нарушување на стабилноста на возилото.
При замената на зимските со летните пневматици пред се треба внимателно да се проверат во каква состојба се летните пневматици со мерење на длабината на шарата за да се констатира дека истите се безбедни за сообраќај т.е да имаат длабина на нагазниот слој од минимални 4мм за патнички и 6мм за џиповски возила. Од кога ќе се констатира дека летните се исправни за монтажа истите треба да се балансираат и тоа сите 4 тркала.
Неизбалансирани пневматици може да доведат до вибрации на воланот,оштетување на предницата и лагерите и ред други делови на самото подвозје бидејќи небалансираната гума пневматик предизвикува вибрации на целото возило.

Еднаш годишно е препорачливо и проверка или центрирање на предниот трап на возилото.
Треба да се потенцира дека ваква промена треба да правите само во сервиси опремени со најсофистицирани апарати калибрирани по најнови стандарди каде работат обучени вработени и се нуди врвна и квалитетна услуга

Исто така треба да напоменеме дека за вашите зимски пневматици најдобро да си обезбедите хотел за складирање на пневматиците во специјални услови за чување на пневматици.

БИЛТЕН